Múzeum s dielami A. Warhola oslávi v tomto roku 20. narodeniny

31.01.2011 Medzilaborce

Medzilaborce 31. januára (TASR) - Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, ktoré ročne navštívi vyše 15.000 priaznivcov predstaviteľa pop-artu, oslávi v tomto roku 20. výročie svojej existencie.
Počas tohtoročnej sezóny sa v tejto súvislosti uskutoční v meste viacero kultúrnych podujatí.
Podľa slov hlavného kurátora múzea Michala Bycka je Warhol naďalej fenoménom, ktorý každoročne láka na východ Slovenska tisíce ľudí z domova i zahraničia. \"Nachádza sa tu stála expozícia takmer 160 autorových diel, ako aj viacero artefaktov či dokumentov o živote a pôvode umelca, ktoré inde nenájdete, \" poznamenal.
V súvislosti s oslavami výročia Bycko uviedol, že v múzeu, ktorého zriaďovateľom je od roku 2001 Prešovský samosprávny kraj, zorganizujú v nasledujúcich mesiacoch viacero podujatí. \"Pôjde o výstavy, prednášky, besedy či pracovné dielne. V auguste sa tu uskutoční medzinárodné sympózium o muzeoedukológii a 20. narodeniny oslávime začiatkom septembra, \" podotkol s tým, že v Medzilaborciach pokrstia aj novú knihu o Warholovi a verejnosť zároveň zhliadne o umelcovi divadelné predstavenie.
Zbierkový fond múzea by mali v priebehu roka obohatiť aj ďalšie z diel predstaviteľa pop-artu. \"Vyšší územný celok v Prešove vyčlenil financie na zakúpenie portfólia diel Warhola, 10 známych židov 20. storočia, \" konkretizoval Bycko.
Hlavný kurátor múzea zároveň dodal, že kultúrna inštitúcia v Medzilaborciach stratila na sklonku minulého roka svojho veľkého priaznivca a podporovateľa. John Warhol, brat svetoznámeho umelca, viceprezident The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts v New Yorku a čestný prezident Spoločnosti Andyho Warhola v Medzilaborciach zomrel 24. decembra minulého roka.
\"Jeho smrť je veľkou stratou pre múzeum i Spoločnosť Andyho Warhola v Medzilaborciach. Múzeum bolo jeho srdcovou záležitosťou, spolupracovali sme spolu od roku 1987, \" uzavrel Bycko.
 

Vyberte región